Henk Koop: Markeboek Tilligte/Lattrop Breklenkamp

Literatuursignalement

H.G.J.M. Koop, Markeboek Tilligte/Lattrop Breklenkamp 1575-1869 (Breklenkamp 2023). 889 blz., gebonden, geïllustreerd, ISBN 9789090375441. Uitgever: Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Lattrop-Breklenkamp.

Over het boek

Met deze publicatie van de markeboeken van Tilligte, Lattrop en Breklenkamp is opnieuw een stap gezet in het publieksvriendelijk maken van deze zo belangrijke registraties van het wel en wee van de Overijsselse marken.

In bijna negenhonderd bladzijden heeft Henk Koop, met ondersteuning van een breed scala aan deskundigen, de geschiedenis van deze drie marken in het uiterste noordoosten van onze provincie blootgelegd.

Hierbij is gelukkig geen enkele concessie gedaan aan de oorspronkelijke tekst; deze is integraal opgenomen. De hertaling maakt het ook voor niet-deskundigen mogelijk een beeld te krijgen van de wijze waarop meer dan driehonderd jaar lang geprobeerd werd allerhande belangen binnen de marken tegen elkaar af te wegen.

Hiernaast komen natuurlijk de grensconflicten met de naburige marken aan de orde. Het deel dat handelt over Breklenkamp is bovendien van groot belang ter verheldering van de belangenstrijd in dit gebied tussen het Huis te Breklenkamp en het Huis Lage, dat deel uitmaakte van het goederencomplex van Twickel. Ook de vele illustraties, kaarten en kaderteksten helpen bij het toegankelijk maken van deze rijke bronnen.

Cor Trompetter