Overijsselse Historische Bijdragen 2022

In juli is het 137e stuk verschenen. Van de acht artikelen brengen we er hier twee voor het voetlicht.

 

 

 

 

 

 

 

Roel Lensen, gemeentearchivaris van Steenwijkerland, schreef een mooi stuk over de vroegste geschiedenis van IJhorst (800-1300). Dit dorpje, gelegen aan de Reest, heeft zich altijd onderscheiden van de gemeente Staphorst, waartoe het behoort.

Het vormt één kerkgemeente met het in Drenthe gelegen De Wijk, het is religieus vrijzinniger en over het algemeen meer gericht op de Drentse buren dan op Staphorst.

Roel behandelt het ontstaan van de naam ‘IJhorst’,op bovenstaande kaart aangegeven met ‘Yewerst’ , en dateert de eerste bewoning en de eerste kerkstichting van het dorp.

 

Auteur Jan Braakman publiceert met regelmaat artikelen over de geschiedenis van de Rooms-Katholieke Kerk in Twente.

In het artikel over Lambertus Engbers, de laatste aartspriester van Twente (1829-1853), betoogt Jan dat de devotionalisering van het Twentse achterland reeds begon vóór het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in 1853. Een blik in de geschriften en het handelen van Engbers biedt een boeiende inkijk in deze periode, waarin Twentse broederschappen, de eerste Twente processiebedevaarten en de eerste volksmissies een rol spelen.

Bovenstaand een afbeelding van een volksscapulier, dat onder de kleding werd gedragen.

Andere artikelen in deze bundel worden geschreven door Clemens Hogenstijn, Frits Schmidt, Johan Smit, Jaap van Soest, Gerrit Welberg en John van Zuidam.

Het boek is aan de leden van de Vereeniging toegezonden. Wilt u een exemplaar verwerven; de verkoop doet Uitgeverij Verloren te Hilversum via hun webshop.